Linkshandigendag 13 augustus 2018

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België. De initiatiefnemer in Nederland is Sander Reijn.

LinkshandigendagIn 1975 richte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2010 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e, in 2018 op maandag.

Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels overal te wereld, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk en in Nederland, www.delinkshandigenwinkel.nl benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met het spiraal rechts, een linkse schaar waar de balden perfect staan zodat je papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een handige dunschiller.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen. Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen (bijvoorbeeld hoe strik ik die veters?) en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo en badminton. Met name bij contactsporten  als schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Het Nederlandse waterpolo vrouwenteam won goud tijdens de Olympische Spelen in Beijing (2008) met een aantal sterk spelende linkshandigen. Degenschermer Bas Verwijlen verloor zowel tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) als in Londen (2012) van een linkshandige tegenstander en kon vroegtijdig naar huis.

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval. Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein ( je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

 • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand of heb je die hand nodig om de foto te maken???) , zet je foto online en gebruik de hashtag #leftie #linkshandigendag
 • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, hand geven, eten, hameren….
 • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand.
 • Gebruik de hashtag #linkshandigendag.
 • Suggesties? reageer hieronder.

188 thoughts on “Linkshandigendag 13 augustus 2018

 • 13 augustus 2016 at 19:08
  Permalink

  Als je links”handig” bent dan houd je de schaar iets gekanteld vast en kun je net zo gemakkelijk met een “gewone” schaar knippen.

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 16:16
  Permalink

  Ik heb vandaag zelfs dubbel feest met mijn
  TWEE LINKERHANDEN!

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 11:27
  Permalink

  Ik ben links handig maar rechts onhandig
  Het is linker om voor de rechter te komen
  Maar gelukkig heb ik 2 linkerhanden
  Ik sla de nagels met mijn linkerhand op de kop
  Internet is prima voor mij want daar vind ik veel links
  Het is echt niet link om links te zijn
  Kortom, ik ben gelukkig links!

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 08:56
  Permalink

  Dat klopt,heel lastig die scherpe punt aan onderzijde van de linkshandige schaar.Zeker bij knippen van stoffen.
  Met links vind ik het ook heel onhandig mijn betaalpas uit de beschermde bankpasopening te halen. Wist niet van het bestaan van ‘de linkshandigenwinkel’ af.Ga daar zeker een kijkje nemen.

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 05:21
  Permalink

  Als linkshandige word je ook benadeeld bij een sport zoals hockey. Een linkshandige hockeystick is reglementair verboden. Er wordt verwacht om de sport rechtshandig uit te oefenen. Dit is zeer merkwaardig. Je verzoekt een rechtshandige toch ook niet om links te gaan schrijven. Veel potentieel linkshandig hockey talent gaat hierdoor verloren. Heel merkwaardig en niet fair!

  Reply
 • 5 augustus 2016 at 18:11
  Permalink

  ik vind alle scharen ondingen. Zowel rechts- als linkshandig. Altijd, hoe je hem ook beetpakt, wijst de scherpe punt naar onder en prik je in de ondergrond. Als de ronde kant onder zou zitten glij je veel beter over de ondergrond. Waarom maken ze de schaar “verkeerd-om”?

  Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *