Linkshandigendag 13 augustus 2018

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België. De initiatiefnemer in Nederland is Sander Reijn.

LinkshandigendagIn 1975 richte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2010 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e, in 2018 op maandag.

Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels overal te wereld, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk en in Nederland, www.delinkshandigenwinkel.nl benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met het spiraal rechts, een linkse schaar waar de balden perfect staan zodat je papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een handige dunschiller.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen. Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen (bijvoorbeeld hoe strik ik die veters?) en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo en badminton. Met name bij contactsporten  als schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Het Nederlandse waterpolo vrouwenteam won goud tijdens de Olympische Spelen in Beijing (2008) met een aantal sterk spelende linkshandigen. Degenschermer Bas Verwijlen verloor zowel tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) als in Londen (2012) van een linkshandige tegenstander en kon vroegtijdig naar huis.

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval. Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein ( je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

 • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand of heb je die hand nodig om de foto te maken???) , zet je foto online en gebruik de hashtag #leftie #linkshandigendag
 • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, hand geven, eten, hameren….
 • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand.
 • Gebruik de hashtag #linkshandigendag.
 • Suggesties? reageer hieronder.

188 thoughts on “Linkshandigendag 13 augustus 2018

 • 6 augustus 2017 at 09:14
  Permalink

  Vind het leuk om eens te kijken op de linkshandige dag. Mocht uiteindelijk op school links schrijven maar het heeft wel veel tranen gegeven. Kan dus nog steeds alleen maar links schrijven. Maar ja wat de linkshandigen dingen betreft je leert je wel aanpassen zonder er teveel problemen mee te hebben.

  Tiny

  Reply
 • 11 mei 2017 at 22:55
  Permalink

  het is ook onhandig dat (bijna) alles in spiegelbeeld wordt uitgelegd

  Reply
 • 19 april 2017 at 22:27
  Permalink

  Ik heb alleen mijn aardappelschiller voor linkshandigen en voor de rest red ik me prima met al het rechtshandig “spul”.

  Reply
 • 21 augustus 2016 at 16:24
  Permalink

  Om slimmer te worden is het goed om dingen met de verkeerde hand te doen (probeer maar eens met rechts tanden te poetsen als je links bent. Of de afwas doen met de verkeerde hand. Of brood snijden is ook een goede.). Daarvoor moeten je hersenen beter communiceren. En dus word je slimmer.

  Daarom zijn al die linkshandigen gemakkelijker maak dingen onnodig. Tenzij je niet slimmer wilt worden natuurlijk.

  Daarom ben ik (als linkshandige) tegen al die linkshandigen apparatuur.

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 20:02
  Permalink

  Heb het voordeel dat ik en links- en rechtshandig schrijf. Heb linkerpols – toen ik veertien was – lange tijd in gips gehad na een vervelende dubbele breuk. Ben verder linkshandig. Herken overigens veel van bovengenoemde punten!

  linkshandige groet uit Den Haag

  Reply
 • 13 augustus 2016 at 19:17
  Permalink

  Als t werkelijk waar is dat linkshandige creatieve mensen zijn dan kunnen ze de meeste problemen bij heel veel artikelen best oplossen.
  Ik vind al 60 jaar wel een oplossing om om te gaan met eventuele ongemakken en heb weinig linkshandige artikelen die ik ook nog eens gebruik.

  Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *