Linkshandigendag 13 augustus 2019

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België. De initiatiefnemer in Nederland is Sander Reijn.

LinkshandigendagIn 1975 richte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2010 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e, in 2019 op dinsdag.

Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels overal te wereld, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk en in Nederland, www.delinkshandigenwinkel.nl benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met het spiraal rechts, een linkse schaar waar de balden perfect staan zodat je papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een handige dunschiller.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen. Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen (bijvoorbeeld hoe strik ik die veters?) en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo en badminton. Met name bij contactsporten  als schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Het Nederlandse waterpolo vrouwenteam won goud tijdens de Olympische Spelen in Beijing (2008) met een aantal sterk spelende linkshandigen. Degenschermer Bas Verwijlen verloor zowel tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) als in Londen (2012) van een linkshandige tegenstander en kon vroegtijdig naar huis.

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval. Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein ( je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

 • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand of heb je die hand nodig om de foto te maken???) , zet je foto online en gebruik de hashtag #leftie #linkshandigendag
 • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, hand geven, eten, hameren….
 • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand.
 • Gebruik de hashtag #linkshandigendag.
 • Suggesties? reageer hieronder.

 • Eindelijk…..Ik ben van kleins af LINKSHANDIG ,en LINKSVOETIG de verhalen rond dit thema zijn al jaren lang ongezien. Ik vind dat LINKS zijn teveel – negativiteit- uitstraalt. Probeer het een beetje komisch optelossen en fier zijn op uw linkshandigheid. Zoveel BEROEMDE KUNSTENAARS,
  muziekkanten ,politici ,sportlui ,ea zijn zo’n talenten .Ik heb lijsten van zoveel mensen over de wereld met ook mijn linkshandige ‘handicap ‘.
  Ik ben in1945 geboren :in de lagere school ging het moeizaam ,ik schrijf alleen nog
  rechts ‘Gelukkig’,mijn toekomst ,niet als L.O. maar als Regentes plastische kunsten heb ik 33jaar mogen uitvoeren wel in het middelbaar onderwijs.De linkshandige leerlingen heb ik altijd verdedigd,rechtshandigen geven te, vlug commentaar en linkshandigen ondergaan en zwijgen.Het woord ONHANDIG staat niet in mijn woordenboek.Linkse spreuken zoals:2 linkerhanden hebben/:Linkshandigen zijn juist handiger,ze moeten met zoveel toestellen en gereedschap hun plan trekken.
  Tip:. nodig eens familie uit voor een etentje en dek de tafel volledig voor linkshandigen.
  . bij een ontmoeting met vrienden ,geef eens uw linkerhand.
  …….;dat geeft soms hilarische taferelen, en lachen geblazen.
  Van harte ,veel succes,en van mij een linkshandige groet.

  N.B…..;die strengheid had niets met nonnen te maken ,dat was in alle scholen zo .(lees vorige reactie)

 • Ik ben van 1958 en zwaar linkshandig,kan bijna niks met mijn rechterhand.ben gitarist,dus steeds op zoek naar linkshandige gitaren,waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Valt mij wel op,dat ik heel snel in spiegelschrift kan lezen.maar verder zijn wij net zo normaal als rechtshandigen hoor. Henkie

 • Wij zijn thuis met 3 linkshandigen en 2 rechtshandigen.
  Geen aangepaste spullen op een gitaar na, gewoon handig worden en integreren.
  Deze dag voor linkshandigen plaatst andershandigen in een uitzonderingspositie.
  wat mij betreft afschaffen deze dag en in de winkel alleen hele nodige zaken plaatsen.

 • Ik ben een linkshandige cru 1953. Bij d3 nonnen op school dus…op mijn vingers geklopt met de regel als ik links schreef : dat was teken van slecht karakter !
  Dus ik schrijf rechts..maar al de rest doe ik links. Mijn broer die van 1964 is mocht wel links schrijven op school..geen nonnen !!

 • >