iPhone voor linkshandigen?

Gevonden op www.iphoned.nl

iphone-linkshandig

Apple wil de iPhone-ervaring van linkshandigen verbeteren. Hiervoor heeft Apple een  nieuw patent. Door te weten hoe jij het toestel vasthoudt, kan iOS zich op subtiele manieren aan jouw greep aanpassen.

Het nieuwe patent dat in juni 2016 werd toegekend heeft wel iets weg van de optie die Apple aan de Apple Watch toevoegde. Met een druk op de knop kun je wisselen tussen een rechtse en linkshandige modus, waarmee je de smartwatch kon omdraaien en de Digitale Kroon van plaats wisselde.

Het patent beschrijft hoe de sensoren in de iPhone kunnen detecteren hoe het toestel wordt vastgehouden, zodat het homescherm en andere onderdelen van iOS op basis van die informatie aangepast kunnen worden. In tegenstelling tot de Apple Watch-instelling, werkt deze software helemaal zelfstandig. iOS weet dus op basis van jou gebruik of jij de iPhone linkshandig of rechtshandig hanteert.


Een van de manieren waarop je iPhone weet of jij het toestel vaker met je linker- of rechterhand gebruikt, heeft te maken met de manier waarop je een vinger op de Touch ID-sensor legt. Ook kijkt de software naar de handeling die je uitvoert als je het toestel uit je broekzak haalt. Met de informatie kunnen iconen en knoppen op een gemakkelijk bereikbare plek geplaatst worden. Dit zou het niet alleen gemakkelijker maken voor linkshandigen, maar ook voor mensen die met kleinere handen een groter toestel zoals de iPhone 6S Plus willen bedienen.

Ervaar jij onhandigheden als linkshandige bij het gebruik van je smartphone?

 • De volume knop en de aan/uit knop zitten bij mij onder de linker wijsvinger, aan de rechterkant van het toestel. Als die knoppen links zouden zitten waren ze gemakkelijker te bedienen met mijn linkerduim. Ontgrendelen gaat prima: ik moet omhoog schuiven (Lenovo K6 in dus wat dat betreft neutraal). Aansluitingen voor oortjes en oplader zitten ook aan de bovenkant. Bij cameragebruik kantel ik het toestel een kwartslag met de klok mee, waardoor de ontspanknop (zonder speciale sensors of software) automatisch aan de linkerkant komt te zitten en zo met de linkerhand bediend kan worden.

 • ik merk het met foto`s of filmpjes maken , veel beweging omdat ik met de andere hand moet afdrukken, de knop zit rechts.
  ook het schuiven merk ik dat ik er meer moeite mee heb ,of dat het te lang duurt voordat ik hem kan opnemen.

 • Ik zou liever naar links swipwn om te ontgrendelen. De aansluiting voor de oordoppen zit verkeerd en apps zijn niet altijd even handig door de indeling voor rechtshandigen.

  • Ik ben hier terecht gekomen omdat ik specifiek zocht naar een iOS voor linkshandigen, echt naar een systeem in spiegelbeeld dus. Al was het maar om eens te ervaren hoe het voelt zoals het bedoeld is…
   ontgrendelen door met je linkerduim naar buiten te schuiven, lijkt mij fantastisch. Echt wat anders dan dag in dag uit met je rechterduim naar binnen te moeten schuiven. om maar eens bij het begin te beginnen..

 • >