linkshandigheid

De meeste mensen zijn rechtshandig. Slechts 10% tot 15% van de mensen is linkshandig. Linkshandig zijn houdt in dat deze mensen de linker hand als voorkeurshand gebruiken. Schrijven, knippen en snijden doen linkshandigen dus met hun linkerhand.

Doordat het grootste deel van de bevolking rechtshandig is, is de samenleving ingericht op rechtshandigen. In het verleden dacht men dat linkshandigheid een afwijking was. Men was zo bijgelovig dat men dacht dat de linkerhand de hand van de duivel was.

Linkshandigheid stond in het verleden dan ook in een kwaad daglicht. Men vond linkshandigen erg onhandig. Dit blijkt ook uit het gezegde: ‘twee linker handen hebben’. Uit studies uit het verleden zou zijn gebleken dat linkshandigen eerder sterven en meer auto-ongelukken zouden veroorzaken. Veel ouderen zullen nog hebben meegemaakt dat linkshandigheid op school niet werd geaccepteerd. Kinderen die met links wilden schrijven kregen klappen of moesten een jaar over doen. Linkshandige kinderen werden hier, vanzelfsprekend, heel onzeker van.

 • Hoeveel kans hebben twee rechtshandige ouders op twee linkshandige kinderen?
  Wij hebben namelijk twee linkshandige kinderen en zijn zelf beide rechts.

 • Als links handige word je wel verplicht om veel zaken rechthandig te kunnen uitvoeren omdat dat simpel weg niet anders kan. Dat maakt ons linkshandige mensen vaak ‘handiger’ en meer inventief . Zelf voetbal ik zowel links als rechts ook badminton speel ik links zowel rechts. Uiteraard blijft de linkerhand de voorkeur houden.
  Verder heeft het mij altijd verbaasd dat er commercieel en zakelijk weinig rekening met linkshandige mensen rekening word gehouden.

 • Dat heb ik ook..ik schrijf met links, eet met links, maar als ik met mes en vork moet eten dan heb ik de mes links en de vork rechts, badminton en knippen doe ik met rechts. Veel gereedschap gebruik ik ook met rechts. Misschien zijn we rechts en links? We hebben iig goed ontwikkelde hersenen :”)

 • Persoonlijk meegemaakt dat verplicht rechtshandig werd afgeschaft in Nederlandse scholen en toen was ik 6 jaar begin 1e klas lagere school in ieder geval januari 1951. Om die reden kan ik wel rechtshandig knippen, geleerd op de kleuterschool en toen was linkshandig verboden. Vanaf 1951 verboden rechts te leren schrijven, zelf uitgezocht hoe dat het beste was linkshandig schrijven, handwerken, enz. Geen handwerkonderwijs gekregen op de lagere school, na emigratie ook in het buitenland geen handwerkles. Alles zelf uitgezocht vanaf kleuterschool, nogal eens geplaagd door ouderen die verplicht rechtshandig waren en eigenlijk linkshandig, vertelden ze zelf aan mij simpelweg omdat het geen effect had en ik gebruik een Mac G5, hobby stamboomonderzoek, naamkunde, voorouders ook linkshandigen en kunstzinnig.

 • @ M. Pattiruhu, ik geloof dat ik wel eens op internet ergens voorbij gekomen ben, daar kon je testen voor hoeveel procent je linkshandig was. En daar werd dan niet alleen je schrijfhand getest, maar inderdaad ook zoals u zegt met welke hand je sport, met welke hand je je computermuis bestuurd, maar ook welke hersenhelft je gebruikt. Misschien dat dat wel te Googelen is.

  Ik ben zelf volledig linkshandig, het enige wat ik met rechts doe is mijn computermuis. Zelfs dat is niet helemaal waar, ik houd de muis wel met mijn linkerhand vast, maar de instellingen staan op rechtshandig, dus ik klik met mijn middelvinger in plaats van met mijn wijsvinger. Maar voor de rest is mijn rechterhand zeer nutteloos 😉

  Ik heb nooit veel stilgestaan bij mijn linkshandigheid, alleen als kind vond ik het frustrerend dat we op school met vulpennen in multomappen moesten schrijven. De multomap was een ramp omdat ik altijd met mijn hand op de ringband zat, en de vulpen was een ramp omdat ik dat tijdens het schrijven uitveegde. Dat heeft me nog wel eens wat minpunten op mijn rapport opgeleverd.

  Nog wat leuke feitjes;

  Als allebei de ouders linkshandig zijn, hebben zij 50% kans op een linkshandig kind

  Als allebei de ouders rechtshandig zijn, is de kans dat het kind linkshandig wordt nog maar 2%

  Mannen hebben 2x zoveel kans als vrouwen om linkshandig te worden

  4 van de 5 uitvinders van Apple/Mac waren linkshandig.

  Van de laatste 5 Amerikaanse presidenten waren er 3 linkshandig (Bush sr. Clinton, Obama)

  Volgens onderzoeken zouden linkshandigen gemiddeld 9 jaar korter leven dan rechtshandigen… en daarbij hebben ze ook nog eens 3x zoveel kans om verslaafd te raken aan drugs/alcohol

  • Mijn ouders allebei rechtshandig, mijn twee zussen en broer ook alle drie rechtshandig. Ik ben 62 jaar en vraag me nog steeds af hoe het kan dat ik linkshandig ben. Ik lig er niet wakker van maar een linkshandige nagelschaar en een maatbeker, om maar iets te noemen, zou wel handig zijn. Maar ja, dat moet je dan weer online op gaan zoeken. Pff

 • Ik vraag me af in hoeverre ik linkshandig ben. Ik schrijf, teken en schilder links, maar sporten doe ik met rechts. De computermuis kan ik met beide handen gebruiken, maar zodra het nauwkeurig moet, zoals in een tekenprogramma, gebruik ik mijn rechterhand.

 • >