Ambidextrie

Mensen die geen specifieke voorkeurshand hebben worden ambidext genoemd. Deze mensen kunnen de meeste handelingen zowel met hun linker- als rechterhand goed uitvoeren. Sommige mensen zijn van nature ambidext, andere mensen zijn gedwongen ambidext geworden. Deze laatste groep mensen waren van nature linkshandig, maar zijn bijvoorbeeld op school gedwongen om rechtshandig te werken. Dit resulteerde in tweehandigheid, ambidextrie.

Gitaarlegende Jimi Hendrix was zowel links- als rechtshandig. Een Amerikaanse psycholoog denkt dat ambidextrie de oorzaak was van Hendrix’ succes. Het linker- en rechtergedeelte van de hersenen van Hendrix waren beter op elkaar ingespeeld, dan de hersenhelften van andere mensen.

 • je motoriek bepaalt hoe je schrijft: dat staat los van of je links of rechts schrijft
  Ik ben linkshandig en heb ook rechts leren schrijven op school omdat dat destijds moest

 • Ik ben al jaren op zoek naar een verklaring voor het volgende:
  Ik ben links en moest op school rechts schrijven.
  Mijn linker handschrift is rechtopstaand en hoekig, mijn rechterhandschrift is hellend en vloeiend. Ik kan links net zo snel als rechts in spiegelschrift schrijven maar alleen hellend en vloeiend.

  • Ik ben ambidext, kan zowel met links als rechts schrijven, maar heb destijds halverwege de eerste klas gekozen om met links te schrijven, en herken dit precies. Mijn verklaring hiervoor (ook gebaseerd op mijn ervaring als juf in groep 3) is, dat letters ontwikkeld zijn om met de rechterhand te schrijven. Je trekt de letters hij wijze van spreken in een vloeiende beweging naar je toe. Op het moment dat je ze met links schrijft, ga je tegen de logische schrijfrichting voor die letters in, moet je ze de goede richting op duwen en kun je ze niet mooi vormen. Schrijf je echter met links in spiegelbeeld, dan maak je met je linkerhand dezelfde beweging die een rechterhand maakt bij schrijven in de gewone schrijfrichting en zijn de letters goed te vormen. Ik ben tot deze verklaring gekomen toen ik ooit eens merkte dat ik met mijn linkerhand niet in staat was om ‘nette juffenkrullen’ bij het werk van mijn leerlingen te zetten, maar met mijn rechterhand zonder enig probleem, terwijl die hand veel minder geoefend is in schrijven. Ik ben toen gaan experimenteren en kwam tot de conclusie dat ik de netste letters maak wanneer ik ofwel rustigaan met rechts schrijf ofwel met links in spiegelbeeld schrijf. Beide hebben een mooier resultaat dan wanneer ik met links ‘gewoon’ schrijf, terwijl ik dat vele malen vaker geoefend heb.
   Hopelijk heb je hier iets aan?

 • >